В Туитър постъпват на работа толкова бивши агенти, че се

...
  В Туитър постъпват на работа толкова бивши агенти, че се
Коментари Харесай

Аферата Туитър: Как отрязаха безпричинно Тръмп и потулиха скандал за Байдън под диктовката на ФБР

 
 

В Туитър постъпват на работа толкоз някогашни сътрудници, че се постанова основаване на справочник за прекосяване от ФБР в обществената мрежа

Пентагонът изпраща на Тиутър описи с сътрудници на въздействие, които да бъдат недосегаеми за модерацията, чиновници непринудено прикриват ролята на военните

 

Когато Илон Мъск пое юздите на колоса в обществените мрежи Туитър на 27 октомври 2022 година, едно от обещанията му беше политика на безспорна независимост на словото. Вече с достъп до вътрешната връзка и десетки хиляди файлове, документиращи всичката цензура, която е налагала обществената мрежа, Мъск даде обещание, че ще разкрие истината за задкулисието, което се е случвало през годините в Туитър, като се концентрира върху два случая - премахването на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп от обществената мрежа и цензурирането на историята за преносимия компютър на Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън, който съдържаше съмнителна информация за покупко-продажбите на Байдън младши в Украйна през годините.

 

Първата част на историята беше оповестена на 3 декември от Мат Таиби и демонстрира последователното уронване на стандартите в обществената мрежа. От постоянна връзка се вижда по какъв начин на този стадий условия от политически лица да се “погрижат ” за известия в Туитър са нещо нормално - един чиновник получава мейл с туитове от екипа на Джо Байдън, различен връща отговор - “погрижих се ”.

 

Друго известие демонстрира по какъв начин от Демократическата партия изпращат условие за ревизиране на известия на артиста Джеймс Уудс, един от дребното консервативно настроени хора в шоубизнеса. Според Таиби има доказателства, че и двете огромни партии в Съединени американски щати са имали опцията да пращат туитове за ревизиране - само че Туитър, инцидентно или не, има за чиновници преобладаващо подкрепящи Демократическата партия. Всъщност, шокираща статистика демонстрира, че 99.7% от даренията, изпратени на политически партии от чиновници на Туитър, са точно към Демократическата партия.

 

 

Таиби продължава с историята за преносимия компютър на Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън, с цел да покаже по какъв начин тази пристрастност към съответната политическа партия се отразява на модерацията.

 

През 2020 година в. " Ню Йорк Пост " разгласява сензационното наличие на преносимия компютър на сина на президента, а Туитър подхваща невиждана цензура, заличавайки линкове и даже употребявайки инструмент за блокиране на шерването му посредством известия - нещо, което се употребява най-вече за нелегално наличие. Говорителката на Белия дом Кейли Макенани даже е блокирана от Туитър, просто тъй като е споделила линк към историята.

 

Следва неразбиране измежду чиновниците на Туитър, показано в връзките, които не са наясно за какво сходна история се цензурира. Цитира се политиката по “материали, добити посредством хакване ”, която обаче е за непознато въздействие в политиката. За такова при историята за преносимия компютър на Хънтър Байдън - няма доказателства. Дори представители на демократическата партия показват терзание с това доколко Туитър може да цензурира вест, без никаква действителна причина.

 

Във втората част на “Файловете Туитър ” се демонстрира по какъв начин компанията продължава да нарушава личните си правила и да цензурира без да се тормози за свободата на словото. Например, лекар Батачиара пуска туит, в който показва терзание за това дали затварянията по време на Ковид-19 ще вредят на децата. Веднага по-късно е подложен скрито в листа на Туитър за сметки, които да имат лимитирана видимост от другите.

 

 

Други фотоси демонстрират по какъв начин консервативни публицисти са сложени в други секрети описи от рода на “Не се популяризира ” или “Не може да се откри посредством търсачката ”. Това се случва, откакто през 2018 година Туитър публично отхвърля да слага секрети ограничавания върху своите консуматори. Самите те след това употребяват за себе си термина “филтър за видимостта ”. По този метод Туитър управлява напълно това кой ще види и кой няма да види съответно известие в обществената мрежа, без никой да е наясно за какво го вижда. Бивши чиновници на Туитър споделят, че по този начин обществената мрежа има съвсем цялостен надзор върху

това какво виждат хората и какво не виждат.

 

Същевременно модерацията не следва личните си правила - акаунтът “Либералите в тик-ток ” да вземем за пример е блокиран от обществената мрежа въз основата на “нарушение на разпоредбите за ненавист ”, до момента в който вътрешен мейл сред чиновници на Туитър гласи, че няма сходно нарушаване. И акаунтът е отстранен за 7 дни, въз основата на това, че “намеква, че промяната на пола на малолетни е сходно на принуждение върху децата ”.

 

Третата част на файловете демонстрира предисторията на блокирането на акаунта на Доналд Тръмп. Според връзките сред чиновници, те изцяло са осъзнавали историческата значителност на това настоящ президент да бъде цензуриран от обществените мрежи.

 

 

Съобщения сред чиновниците демонстрират по какъв начин приближаването на изборите в Съединени американски щати провокира делене сред дребна група висши чиновници, които могат да взимат решения на лична глава и цялостната модерация, която следва разпоредбите на Туитър. Очертава се основното настоящо лице в историята - Йоел Рот, началник на отдел “Доверие и сигурност ”. В своите връзки Рот загатва, че към този момент е почнал да се среща с ФБР около идните избори. Други връзки демонстрират, че към този момент е имал седмична среща с ФБР по разнообразни въпроси, както и месечна, обвързвана с незнайна тематика.

 

ФБР се демонстрира като главен състезател в дейностите на Туитър - с постоянни известия по електронната поща, които приканват Рот и неговите чиновници да преглеждат разнообразни туитове на консервативни политици в Съединени американски щати.

 

 

Рот естествено извършва задачата и слага известие под туитовете на консервативните политици, че информацията от тях е “фалшива ”, макар неналичието на нарушение на разпоредбите.

Третата част на файловете приключва с шокиращото разобличаване, че сред стотиците известия на чиновници за дейности по искане на ФБР и Демократическата партия нито веднъж не е обсъждано деяние по искане на офиса на тогавашния настоящ президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

 

Четвъртата част на историята демонстрира по какъв начин високопоставени фигури като Мишел Обама и шефове в софтуерни компании приканват Туитър да отстрани акаунта на Доналд Тръмп. Отново се цитира подтекстът, че 99.7% от даренията от чиновници на Туитър са в интерес на Демократическата партия. Поради надигащите се гласове за цензура, притежателят на Туитър Джак Дорси, който по това време е на отмора, изпраща мейл, че Туитър би трябвало да се придържа към политиката си и да не нарушава личните си правила, както и да не постанова перманентни премахвания на консуматори. Йоел Рот, в обособени известия към чиновниците, ги твърди, че “има хора, които не са удовлетворени от това ”.

 

Малко по-късно удостоверява на различен чиновник, че Джак Дорси е одобрил перманентното унищожаване на консуматори след 5 “нарушения ”. Колегата на Рот незабавно пита дали това значи, че могат да отстранен Тръмп от платформата. Рот заключва, че към този момент не може, тъй като има единствено едно нарушаване.

 

Търсейки из хиляди известия по тематиката, екипът на Мъск е намерил единствено едно известие сред сътрудници, в което младши чиновник в Туитър показва терзание, че Туитър стартира да цензурира на лична глава и да не следва личните си правила. Съобщението остава без отговор или реакция.

 

Следващите известия демонстрират по какъв начин Рот взима решения, без да следва разпоредбите, постоянно базирайки се на такива, които не са свързани по никакъв метод със случая или цензурира въз основата на догатки.

Важно е да се означи, че Туитър има политика да оставя забележими туитове, които може да нарушават разпоредбите, само че идват от обществени фигури (президенти, премиери), заради което е “от обществен интерес ” да остане очевидно какво са споделили те. Тъй като тази политика би трябвало да се приложи и към Доналд Тръмп, той не може да бъде отстранен и неговите туитове би трябвало да останат забележими. Йоел Рот, несъмнено, съумява да промени това и споделя на собствен сътрудник, че политиката е отпаднала “само за този съответен случай ”.

 

 

Малко по-късно той към този момент се възползва от новата политика, като оказва напън за премахването на сенаторът от Републиканската партия Мат Гетз. Рот пита дали той може да бъде отстранен, въпреки да “не пасва с нищо ” (т.е. желаят да го отстранен, само че не могат да измислят причина).

 

Петата част започва със известията от дните към премахването на Доналд Тръмп. Във вътрешните канали за връзка на Туитър се вижда по какъв начин чиновниците на компанията упражняват напън върху притежателя да бъде отстранен Доналд Тръмп и не са удовлетворени от решението да се следват разпоредбите на платформата. Някои чиновници споделят, че “трябва да предприемем верните дейности ”, до момента в който писмо от в. " Вашингтон Пост " упорства да бъде отстранен президентът.

 

Въпреки това, за момента висшите чиновници на Туитър упорстват, че той не нарушава разпоредбите на платформата. Стотици известия търсят аргументи, само че още веднъж и още веднъж отговорът е, че няма никакво нарушаване на разпоредбите от негова страна.

 

В подтекста се показват други туитове, които Туитър е оставил и консуматори, които към момента могат да употребяват платформата - да вземем за пример висшият духовник от Иран Али Хаменей, който написа: “Израел е недоброкачествен израстък в Западноазиатския район, който би трябвало да бъде отстранен и погубен - това е допустимо и ще се случи ”. Али Хаменей към момента не е свален от Туитър, а известието е очевидно. Бившият министър председател на Малайзия написа: “Мюсюлманите имат право да са ядосани и да убият милиони французи поради предишното ”. Също не е отстранен от платформата. 

 

Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари приканва за принуждение към опозицията. Туитът е отстранен, само че Бухари към момента може да употребява платформата. В туит, който нарушава точно разпоредбите, поради които Доналд Тръмп е отстранен, президентът на Етиопия приканва на въоръжен прелом жителите на страната си.

 

Междувременно във вътрешни известията различен от висшите чиновници на Туитър Виджайа Гаде се появява с брилянтна концепция - да се ревизира дали туитовете на Доналд Тръмп имат “закодирани послания към принуждение ”. Идеята провокира голямо утвърждение и се разисква измежду други чиновници, като се стига до извода, че може да се заключи, че Доналд Тръмп води терористична група с думата “американски патриоти ”.

 

Малко по-късно се намесва притежателят на Туитър, който дава отговор за какво президентът не е отстранен. Но чиновниците не са удовлетворени от решението.

 

Шестата част от " Файловете Туитър " демонстрира по какъв начин връзката сред ФБР и Туитър се ускорява през годините. От януари 2020 до ноември 2022 са разменени 150 известия сред Йоел Рот и сътрудници на ФБР.

 

Федералните, които се грижат за обществените мрежи, към този момент наброяват 80 души. Освен, че организацията изисква от Туитър да цензурира съответни сметки, Джеймс Бейкър, върховен чиновник на Бюрото, е нает от Туитър, незабавно откакто напуща ФБР. 

 

Често ФБР показва консуматори, които разгласяват смешки, само че са с консервативна устременост. При тях има моментални санкции. Същевременно консуматори, които са с демократична устременост, получават повече независимост - при тях се приема, че от време на време разгласяват ирония.

 

В своите известия ФБР демонстрира ясно, че чака в Туитър да извършват дилемите, които им слагат. Като да вземем за пример имейл, който показва 4 потребителя и упорства за “действия ”. 

 

 

Седмата част продължава да документира връзката сред ФБР и Туитър. Ден преди публикуването на историята за преносимия компютър на Хънтър Байдън ФБР изпраща редица файлове на Йоел Рот, които остават секретни. Въпреки това, разпитван пред конгреса на Съединени американски щати, Рот признава, че преди да се разбере за преносимия компютър, ФБР към този момент са го предупреждавали за идна “информация, добита с хакване, която би трябвало да бъде спряна ”. Марк Зукърбърг, притежател на Facebook, удостоверява в друго изявление, че и той е бил предизвестен от ФБР за идната история и е извършен напън тя да бъде цензурирана.

 

 

Тук ФБР стартира да цитира “руско въздействие ”. Техни сътрудници след това удостоверяват, че не са видели признаци за интервенция на Русия, само че Зукърбърг и Рот са предизвестени, че “атаката ” ще пристигна точно от съветски организации и би трябвало да бъде спряна. Всъщност, ФБР към този момент са упорствали да бъдат подхванати дейности за “руско въздействие ” в туитове от Доналд Тръмп. Тук Йоел Рот се е опълчил на организацията и е споделил, че не вижда такова въздействие и то не може да бъде открито. Същевременно Рот показва терзания, че ФБР продължава да упражнява напън Туитър да показа с тях техническата информация на платформата, която разрешава да се цензурират обособени консуматори. 

 

ФБР продължава да упорства за съветско въздействие и да желае секретната техническа информация на Туитър, която им е отказана. Но през юли 2020 година, чиновници на Туитър получават достъп до секретни документи на организацията - а Йоел Рот споделя в друго изявление, че е бил “подготвен ” от ФБР да види съветско въздействие в историята за преносимия компютър на Хънтър Байдън, а през септември 2020, преди да е оповестена историята, взе участие в семинар дружно с хора от Facebook за “овладяване на офанзива, ориентирана към Хънтър Байдън ”.

 

 

Към края на 2020 година в Туитър работят толкоз някогашни чиновници на ФБР, че се постанова основаването на справочник за прекосяване от ФБР в Туитър.

Опитите на ФБР се увенчават с триумф - незабавно след публикуването на историята за сина на Джо Байдън, Рот праща известия към чиновниците на Туитър, че “звучи като предизвестията на специалисти и би трябвало да е външна офанзива ”. 

 

Джеймс Бейкър, някогашен чиновник на ФБР, който минава в Туитър, в това време организира десетки секретни срещи с контакти измежду организациите на Съединени американски щати, в това число с някогашния си началник. Междувременно той упорства пред Рот, че историята за Хънтър Байдън е подправена.

 

Осма част показва, че навлизането на организациите на Съединени американски щати в обществената мрежа не се лимитира до цензуриране на истории, рискови за Джо Байдън и кандидатурата му за президент. През 2017 от Пентагона е изпратен лист на Туитър с консуматори с арабски имена, които Съединени американски щати употребява, с цел да “засили съответни тематики в арабския свят ”, които организациите упорстват да не могат да бъдат ограничавани или наказвани. 



 

Туитър, несъмнено, основава подобен етикет и го дава на тези консуматори. Техните известия са най-вече анти Иран, поддържат нашествието в Йемен и споделят изказвания, че ударите с дронове на Съединени американски щати убиват единствено терористи. Служителите на Туитър са изцяло наясно с измамата, тъй-като потребителите се показват като “новинарски организации от Близкия изток ” и даже се провеждат да оказват помощ на Пентагона да бъде по-ефективен в скриването на своето присъединяване. 

 

Други консуматори, които са изпратени на Туитър от Пентагона, пишат на съветски и арабски за проблеми в Сирия и дейностите на ИДИЛ.

През август 2022 е оповестен отчет, който демонстрира, че Съединени американски щати употребяват хиляди сметки в обществените мрежи с цел да споделят информация, която цели да осмива съперниците ѝ в други страни, най-вече Русия и Китай. Няколко от тези сметки са същите като тези, които Пентагонът изпраща през 2017 на Туитър.

 

Превод и редакция за " Труд News ": Виктор Блъсков

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР